BRC Food Safety Global Gıda Standardı Belgelendirme

BRC Food Safety Nedir?BRC Food Safety Global Gıda Standardı

BRC, 1996 yılında tedarik zinciri içinde gıda güvenliği standartlarını düzenlemek isteyen perakendeciler tarafından kurulmuştur. Günümüzde BRC hem gıda hem de gıda dışı ürün kategorilerinde global olarak tanınan üçüncü taraf sertifikasyonun operasyonu sağlayan bir kurumdur.

BRC Global Standartları kalite, güvenlik ve operasyonel kriterleri garanti altına alır ve üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu ortaya koyar. Bu standartlar şu dönem lider perakendeciler, üreticiler ve gıda sektöründe yer alan firmalar tarafından gereklilik olarak belirtilmektedir.

Gıda sektöründe bu gereklilikler BRC Food Standardı yaratılarak tanımlanmıştır.

BRC Food Standardı, perakendeciler, gıda endüstrisi uzmanları ve ilgili kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir. Standart 1998 yılında ilk versiyonu ile yayınlanmış ve şu an 7. versiyonuyla geçerliliğini sürdürmektedir. Standardın çerçevesi, gıda ve gıda girdisi üreten, işleyen ve paketleyen endüstrilerde gıda güvenliği, bütünlüğü, yasallığı ve kalitesinin nasıl yönetilmesi gerektiğini oluşturur.

BRC Food standardı,  kuruluşun büyüklüğü ve kapasitesine bağlı olmadan tüm gıda üreticileri için hazırlanmıştır. BRC Food sertifikası sayesinde, perakendeciler için özel markalı ürünler üreten firmalar ya da İngiltere pazarında ürünlerini satmak isteyen üreticiler ürünle ilgili gereklilikleri yerine getirdiklerini ispat etmiş olurlar.

Dünya gıda ticaretinde, BRC Food Standardı, üreticilerin müşterilerine kendi gıda güvenliği programlarını ve tedarik zincirinde kolaylıkla yer alabildiklerini kanıtladıkları güvenilir bir araçtır.

İngiltere’de satılan ürünlerin büyük bir bölümü gıda perakendecilerine ait özel markalı ürünlerdir. 1990 yılında yürürlüğe giren Gıda Güvenliği Yasası ile perakendeciler gerekli önlemleri almaya gerek duymuşlar ve tüketicilere sunulan ürünlerin araştırma geliştirme, dağıtım, reklam ve satışı sürecinde tüm riskleri ortadan kaldıracak durum tespiti sistemini oluşturmuşlardır. İngiliz Perakendeciler Birliği, Global Gıda Güvenliği Standardını geliştirerek bu süreçte üreticilerin İngiliz Gıda Yasasına uyumunu desteklemişlerdir. Aynı zamanda standart gerekliliklerinin uygulanması ile özel markalı ürünlerin üreticilerinin değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

 

BRC Food sisteminin hedefleri şöyledir:

  • Tek bir değerlendirmeye tabi olmak
  • Sistemde yer alan belirli bir kalifikasyona sahip sertifikasyon kurumlarının ve tetkikçilerin akreditasyonu
  • Tedarik zincirinin her aşamasında firmaları ölçmek ve şeffaflığın yaratılması
  • Perakendeci ve tedarikçilerin maliyetinin azaltılması

BRC Food Safety Nasıl Alınır?BRC Food Safety Global Gıda Standardı

BRC, 1996 yılında tedarik zinciri içinde gıda güvenliği standartlarını düzenlemek isteyen perakendeciler tarafından kurulmuştur. Günümüzde BRC hem gıda hem de gıda dışı ürün kategorilerinde global olarak tanınan üçüncü taraf sertifikasyonun operasyonu sağlayan bir kurumdur.

BRC Global Standartları kalite, güvenlik ve operasyonel kriterleri garanti altına alır ve üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu ortaya koyar. Bu standartlar şu dönem lider perakendeciler, üreticiler ve gıda sektöründe yer alan firmalar tarafından gereklilik olarak belirtilmektedir.

Gıda sektöründe bu gereklilikler BRC Food Standardı yaratılarak tanımlanmıştır.

BRC Food Standardı, perakendeciler, gıda endüstrisi uzmanları ve ilgili kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir. Standart 1998 yılında ilk versiyonu ile yayınlanmış ve şu an 7. versiyonuyla geçerliliğini sürdürmektedir. Standardın çerçevesi, gıda ve gıda girdisi üreten, işleyen ve paketleyen endüstrilerde gıda güvenliği, bütünlüğü, yasallığı ve kalitesinin nasıl yönetilmesi gerektiğini oluşturur.

BRC Food standardı,  kuruluşun büyüklüğü ve kapasitesine bağlı olmadan tüm gıda üreticileri için hazırlanmıştır. BRC Food sertifikası sayesinde, perakendeciler için özel markalı ürünler üreten firmalar ya da İngiltere pazarında ürünlerini satmak isteyen üreticiler ürünle ilgili gereklilikleri yerine getirdiklerini ispat etmiş olurlar.

 

Standardın temelinde aşağıdaki konular yer alır:

  • Yönetim taahhüdünün önemi
  • HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) temelli gıda güvenliği programları
  • Kalite yönetim sistemleri
  • İyi üretim uygulamalarının tetkik edilmesi
  • En fazla ürün geri çekme ve geri çağırmaya neden olan, örneğin etiket ve ambalajlama gibi alanların tetkik edilmesi
  • Gıdada tağşişe ve hileye maruz kalma risklerini azaltmak için sistemler geliştirmek
  • Tetkik prosesinde tutarlı yaklaşımı sağlamak

 

Bu aşamada çalışanların standart konusunda yetkinliklerini arttırmak isterseniz sunduğumuz eğitimleri gözden geçirebilirsiniz.

BRC Food denetimi sonucunda standart şartlarını yerine getiren kuruluşlar 1 yıllı yada 6 aylık belge almaya hak kazanır.  İlk girilen tetkik tarihinden 12 ay yada 6 ay geçmeden önce yenileme denetimi alınmalıdır. Sertifika süresini tamamen kuruluşun tetkikte aldığı sertifika derecesi belirler. BRC Food standardında AA, A, B, C ve D olmak üzere 5 tane seviye mevcuttur. AA en yüksek seviye olmakla beraber, AA, A ve B seviyesinde belgelenen kuruluş için sertifika geçerliliği 1 yıl olarak verilmiştir. Diğer seviyelerde bu süre 6 aydır.

BRC Food Safety BelgelendirmeBRC Food Safety Global Gıda Standardı

BRC, 1996 yılında tedarik zinciri içinde gıda güvenliği standartlarını düzenlemek isteyen perakendeciler tarafından kurulmuştur. Günümüzde BRC hem gıda hem de gıda dışı ürün kategorilerinde global olarak tanınan üçüncü taraf sertifikasyonun operasyonu sağlayan bir kurumdur.

BRC Global Standartları kalite, güvenlik ve operasyonel kriterleri garanti altına alır ve üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu ortaya koyar. Bu standartlar şu dönem lider perakendeciler, üreticiler ve gıda sektöründe yer alan firmalar tarafından gereklilik olarak belirtilmektedir.

Gıda sektöründe bu gereklilikler BRC Gıda Güvenliği Global Standardı yaratılarak tanımlanmıştır.

BRC Gıda Güvenliği Global Standardı, perakendeciler, gıda endüstrisi uzmanları ve ilgili kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir. Standart 1998 yılında ilk versiyonu ile yayınlanmış ve şu an 7. versiyonuyla geçerliliğini sürdürmektedir. Standardın çerçevesi, gıda ve gıda girdisi üreten, işleyen ve paketleyen endüstrilerde gıda güvenliği, bütünlüğü, yasallığı ve kalitesinin nasıl yönetilmesi gerektiğini oluşturur.

BRC Food standardı,  kuruluşun büyüklüğü ve kapasitesine bağlı olmadan tüm gıda üreticileri için hazırlanmıştır. BRC Food sertifikası sayesinde, perakendeciler için özel markalı ürünler üreten firmalar ya da İngiltere pazarında ürünlerini satmak isteyen üreticiler ürünle ilgili gereklilikleri yerine getirdiklerini ispat etmiş olurlar.

Dünya gıda ticaretinde, BRC Gıda Güvenliği Global Standardı, üreticilerin müşterilerine kendi gıda güvenliği programlarını ve tedarik zincirinde kolaylıkla yer alabildiklerini kanıtladıkları güvenilir bir araçtır.

İngiltere’de satılan ürünlerin büyük bir bölümü gıda perakendecilerine ait özel markalı ürünlerdir. 1990 yılında yürürlüğe giren Gıda Güvenliği Yasası ile perakendeciler gerekli önlemleri almaya gerek duymuşlar ve tüketicilere sunulan ürünlerin araştırma geliştirme, dağıtım, reklam ve satışı sürecinde tüm riskleri ortadan kaldıracak durum tespiti sistemini oluşturmuşlardır. İngiliz Perakendeciler Birliği, Global Gıda Güvenliği Standardını geliştirerek bu süreçte üreticilerin İngiliz Gıda Yasasına uyumunu desteklemişlerdir. Aynı zamanda standart gerekliliklerinin uygulanması ile özel markalı ürünlerin üreticilerinin değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

 

Standardın temelinde aşağıdaki konular yer alır:

  • Yönetim taahhüdünün önemi
  • HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) temelli gıda güvenliği programları
  • Kalite yönetim sistemleri
  • İyi üretim uygulamalarının tetkik edilmesi
  • En fazla ürün geri çekme ve geri çağırmaya neden olan, örneğin etiket ve ambalajlama gibi alanların tetkik edilmesi
  • Gıdada tağşişe ve hileye maruz kalma risklerini azaltmak için sistemler geliştirmek
  • Tetkik prosesinde tutarlı yaklaşımı sağlamak

 

BRC Gıda Güvenliği Global Standardının ve sertifikasyonun faydaları

  • Üreticiler ve alıcılar arasında ürün güvenliği, kalitesi ve yasallığı konusunda güveni iyileştirmek
  • Ürün güvenliğini arttırmak ve daha düşük riskli ürün sorumluluğunu ortaya koymak
  • Ürün için, hijyen, kalite ve tüketici sağlık risklerini tanımlamayı ve kontrol altına almayı amaçlayan güvenli ve etkin bir proses akışı sunabilmek ve etkili önleyici faaliyetleri belirleyebilmek
  • İngiliz gıda pazarına rahatlıkla ulaşabilmek
  • BRC Directory üzerinde kuruluşların yayınlanarak küresel ticarette tanınırlıklarını arttırabilmek

Teklif İsteyin

Talebinizin ne olduğunu belirttiğiniz takdirde, sizlere teklifimizi iletmekten mutluluk duyarız.