BRCGS Food Safety Gıda Güvenliği Standardı Versiyon 9'un Ağustos 2022'de yayınlanması bekleniyor ve Ağustos 2018'de yayınlanan Versiyon 8 şuan için güncel versiyondur. Yeni versiyondaki değişikliklerle ilgili bilgiler geldikçe burada sizler için özetleyeceğiz. Güncel bilgileri takip etmek için bültenimize abone olun.

İlk olarak 1998 yılında yayınlanan BRC Food Gıda Güvenliği standardı, gıda üreticilerinin HACCP, izlenebilirlik, gıda sahtekarlığını önleme, yönetim taahhüdü ve gıda güvenliği kültürü dahil olmak üzere çok çeşitli alanlara odaklanmalarına yardımcı olmaktadır. Standardın tanınmasında yıldan yıla bir artış olmuş ve standart en büyük küresel gıda güvenliği programlarından biri haline gelmiştir. BRCGS'in Gıda Güvenliği Standardı, GFSI tarafından onaylanmış bir standart olarak şu anda 130 ülkede 30.000 tesis tarafından kullanılmaktadır.

Ağustos 2022'de piyasaya sürülecek olan versiyon 9’un revizyonu devam etmektedir. BRCGS Food Safety standart değişikliklerinin amacı, en son endüstri trendlerini ve operasyonlarını, sektördeki en iyi uygulamaları içerecek şekilde standardı geliştirmek, düzenleyici gerekliliklere, tüketicilerin ihtiyaçlarına, gıda zincirinde sürekli gelişen beklentilere ayak uydurmaktır. Standardın son hali, Ocak 2022'de gıda üreticilerini, düzenleyicileri, perakendecileri, gıda hizmeti şirketlerini, marka sahiplerini, belgelendirme kuruluşlarını ve bağımsız teknik uzmanları temsil eden ulusal ve uluslararası paydaşların yorumlarını toplayan bir kamu istişaresinden gelen yorumlar dikkate alınarak hazırlanmaktadır.

BRCGS Food Versiyon 9 Önemli Değişiklikler

Bu yeni versiyonda bazı konuların ön plana çıkarıldığı görülüyor. Bunlardan biri “Otantisite”. Otantisite ürünün özgünlüğü ve sahiciliği ile ilgili oldukça geniş bir kavram. Bu ifadenin standardın pek çok maddesine eklenmiş olduğu görülüyor. Ayrıca bir diğer dikkati çeken konu, standarda son versiyonla girmiş olan “Kalite ve Gıda güvenliği kültürü” kavramına vurgu yapılması ve bu konuda gereksinimlerin arttırılması.

BRCGS Food Gıda standardı versiyon 9 taslağındaki önemli bazı değişiklikleri özetle aşağıda bulabilirsiniz.

  • 1.1.1 Politika kapsamına “Gıda güvenliği ve Kalite kültürünün iyileştirilmesi" ifadesi eklenmiştir.
  • 1.1.2 Gıda Güvenliği Kültür Planı'nın yılda en az bir kez gözden geçirilmesi, güncellenmesi ve kapsamının detaylı şekilde açıklanıyor.
  • 1.1.4  Üst yönetim gözden geçirme gündemine “Kültür planı“ ekleniyor.
  • 1.1.11 Üst yönetim "Kalite - Gıda Güvenliği Kültürü Planı" nın etkinliği ile ilgili konuşulması için denetime katılmalı.
  • 1.2.3 Çalışanlar güvenli olmayan veya spek dışı ürünleri ve girdileri amirlerine raporlama gerekliliğinin farkında olmalı.
  • 1.2.4 Gıda güvenliği, otantisite, yasallık ve kalite konularında yeterli bilgi sahibi olunmaması durumunda, sistemin günlük yürütülmesi işletmenin sorumluluğunda olmak koşuluyla, dış uzmanlık desteği alınabilir.
  • 2.7.4: Bir tehlike ön-koşul programlarıyla yada KKN olmayan önlemler ile kontrol edildiğinde belirtilmeli ve geçerli kılınmalıdır.
  • 2.12. maddesine HACCP planı validasyonu eklenmiştir.
  • 3.4.1: İç tetkikte  Gıda Güvenliği Kültür planının ele alınması.
  • 3.5.1.2: Tağşiş ve gıda savunmasının tedarikçi denetimleri ve soru listelerinde yer alması gerekliliği.
  • 3.5.3.3: Yılda en az bir kez onaylı hizmet tedarikçilerinde performans değerlendirme yapılması.
  • 3.5.4.3: Gıda güvenliği, tağşişi, gıda savunması risk değerlendirmelerine dış kaynaklı proses kaynaklı riskler dahil edilmelidir.
  • 3.9.3: izlenebilirlik tatbikatı Hammaddeler(birincil ambalaj hariç) için de kütle denkliğini içermelidir.
  • 3.11.4: Geri çekme/çağırma durumunda belgelendirme kuruluşuna düzeltme, kök neden analizi ve düzeltici faaliyet planı iletilecektir.
  • 4.1 Saha güvenliği konusu Dış alan standartları maddesi içine eklendi.
  • 4.1.4  Ziyaretçi kayıt sistemi olmalı, sürücü, taşeron ve ziyaretçilere tesis kuralları bildirilmeli, proses ve depo alanlarına sadece çalışanlar girebilmelidir ve  bu alanlarda taşeronlar refakatçi eşliğinde bulunabilir. (Bu madde version 8 de gıda savunması alt maddesiydi)
  • 4.2.1 Gıda savunması ekibi/sorumlusu saha ve sahadaki gıda savunması risklerini bilmelidir.
  • 4.3.1  Üretim risk alanları değerlendirilmesi Ek-2 ye göre yapılmalı (Yüksek risk, yüksek önem/dikkat, düşük risk alanları gibi)
  • 4.3.2 Saha yerleşim planında üretim risk alanları yani yüksek risk, yüksek önem/dikkat, düşük risk, kapalı ürün alanı gibi alanların gösterilmesi gerekiyor.
  • 4.4.11 Plastik perdeler haşere girişini önleyecek şekilde sağlam olmalı.
  • 4.5.1 Su depolamayla ilgili riskler yönetilmeli.
  • 4.6 Ekipmanlar maddesi oldukça genişletilmiş.
  • 4.6.1 Yeni ekipmanlar için alım şartnamesi oluşturulmalı.
  • 4.6.2 Yeni ekipmanın kurulumu için risk bazlı bir prosedür oluşturulmalı. Prosedürün içeriğinde; Kurulum sonrası temizlik, operasyon öncesi onaylanması gibi konular olmalı. Ekipman lokasyonu ve tasarımı temizlik ve bakımının etkin şekilde olmasını sağlayacak.
  • 4.6.3 Ekipmanın tasarım ve yerleşimi herhangi bir ürün kontaminasyonuna sebep vermemeli, yüzeyler gıdaya uygun olmalı, uygun yüzeyler, pürüzsüz bağlantı ve kaynak noktaları olmalı .
  • 4.6.4 Sabit ekipmanların taşınmasının yönetimiyle ilgili prosedür olmalı.
  • 4.6.5 Kullanım dışı ekipmanlar hijyenik şekilde saklanacak ve ürün kontaminasyonuna neden olmayacak
  • 4.6.6 Yükleme ve kaldırma ekipmanları gibi hareketli ekipmanlar ürün kontaminasyonu için risk oluşturmamalı.
  • 4.6.7 Akü şarjı açık ürün alanlarında olmamalı.
  • 4.9.5.1 Gıdaya temas eden ahşap malzeme gıdaya uygun olmalı.
  • 4.10.3.5 X-ray ekipmanı test prosedürleri detaylı açıklanıyor.
  • 4.10.4.1 Son ürün kontrolleri için kullanılan mıknatısların etkinlik testleri, bütünlük, temizlik kontrol ve denetimleri yapılmalı.
  • 4.10.5.1 Son ürün kontrollerinde kullanılan optic seçicilerin  üretici talimatları ve tavsiyelerine göre kontrolleri yapılmalı.
  • 4.10.7.1 Aspiratör, akışkan yatak ve ağırlık ayırıcı gibi diğer yabancı madde ayrımı ve tespit ekipmanları  üretici talimatları ve tavsiyelerine göre kontrolleri yapılmalı.
  • 4.11.7.4 Püskürtme toplarının işlevsel çalışması kontrol edilmeli.
  • 5.1.1 Mevcut ürün, ambalaj ve proseslerdeki değişikliklerin yönetilme konusu maddeye ilave ediliyor.
  • 5.2.1 Bu maddeye ilave olarak etiket artwork onayı ile ilgili bir prosedür gerekliliği geliyor.
  • 5.3 maddesi “statement of intent” kısmına hayvan maması ve yemi ile ilgili alerjen yönetimi açıklamaları ilave edilmiş. Ürünün satılacağı ülkede yasal gereklilikler var ise veya üründe alerjen iddiaları mevcutsa hayvan maması ve hayvan yemi üreticilerinin de alerjen yönetimi maddesine uyması gerekli.
  • 5.4.1 Gıda Hassasiyet(Tağşiş) değerlendirmeleri yapan sorumlu yada ekip gıda hassasiyet ilkelerini ve hammaddeler ilgili riskleri konusunda bilgi sahibi olmalı.
  • 5.4.7 Ürünle ilgili bir iddia olması durumunda ürün reçetesi ve prosesin geçerli kılınması .
  • 5.5.1  Birincil Ambalaj satın alınması veya speklerinin oluşturulması sırasında, Gıdanın doğası ve mevcut ambalajın özellikleri konusunda (Geri dönüşümlü malzeme veya ambalajın tekrar kullanılması durumu) ambalaj tedarikçisi bilgilendirilmelidir.
  • 5.6 Madde başlığı ürün gözetimi, ürün testleri ve lab. Analizleri olarak revize ediliyor.
  • 5.6.2 Yasal sınırların sağlanamadığı durumlarda hemen aksiyon alınması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde ölçüm belirsizliklerinin de dikkate alınması gerekiyor.
  • 5.8 maddesi evcil hayvan maması ile ilgili bir maddeyken şimdi ayrıca hayvan yemleri de bu kapsama alınmış.
  • 5.8.4 Hayvan yemi üretimi durumunda hem üretilen ülkenin hem de satış yapılan ülkenin ürün güvenliği mevzuatına uyulması gerekmekte.
  • 5.9 Yeni madde - Kırmızı et, tavuk, balık üretimleri için kesim veya kesim sonrası işlemleri gerçekleştiren tüm tesisleri ilgilendiren ek gereklilikler bu madde altında toplanmış.
  • 6.1.7 Denetimin kapsamının dışında ürün yada materyaller diğer ürünlere bir risk oluşturmamalı.

Versiyon 8'den versiyon 9'a: geçiş süreci

Küresel Standartların tüm revizyonlarında olduğu gibi, danışma süreci ve nihai standardın tam olarak uygulanması arasında bir geçiş dönemi olacaktır. Bu yüzden BRCGS Food Safety Versiyon 9 Ağustos 2022'de yayınlanacaktır ve belgelendirme denetimleri 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren başlayacaktır. Yayınlandıktan sonra yeni standarda BRCGS web sitesinden ulaşılabilir.

DQS - BRCGS belgelendirme partneriniz

DQS, BRCGS Food Gıda Güvenliği Standardı için akredite bir belgelendirme kuruluşudur. Tüm dünyada yetkin denetim ekibimizle hizmetinizdeyiz. Fikirleriniz hakkında görüşmek için DQS uzmanlarıyla iletişime geçin!

Yazar
Pınar Ulu

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Pınar Ulu, 2017 yılından itibaren DQS Türkiye 'de BRCGS Food, BRCGS S&D, BRCGS Packaging Materials, BRCGS CP, BRCGS Global Market, FSSC 22000, ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, standartlarında Baş Denetçi ve Eğitmen olarak görev yapmaktadır.

Loading...