Gıda Alerjen Yönetimi Eğitiminin Faydaları

Gıda endüstrisi genelinde gıda alerjenleri ve intoleransları konusunda, uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemlerinin (BRCGS FoodIFS FoodFSSC 22000) gerekliliklerine hakim olmayı ve alerjen risk yönetimi konusunda profesyonel bir bakış açısı kazanmayı sağlayacaktır. Bu bakış açısı, gıda zincirinin tüm halkalarında, alerjenlerin nasıl kontrol edileceği ve ürüne çapraz kontaminasyonun engellenmesi konularında bilinç kazanmayı ve tüketici için güvenli gıda üretimini sağlayacaktır.

Eğitiminin Amacı

Bu eğitim, katılımcılara gıda alerjenlerinin ve intoleranslarının tanıtılarak gıda güvenliği sistemlerinin içerisinde alerjen yönetiminin uygulama ilkelerinin neler olduğunu, ilgili mevzuat düzenlemelerini, BRCGS FoodIFS FoodFSSC 22000 ve ISO 22000 programları kapsamında sistemin nasıl işlediğini, risklerin nasıl yönetildiğini ve etiketleme/ ambalajlama konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmayı hedefler.  

İçerik

  • Gıda Alerjenleri ve Intoleransları nelerdir ve insan sağlığına etkileri nelerdir?
  • Üretimde ve tedarik zincirinde alerjen nitelikli malzemelerin yönetimi;
    – Tesise/ prosese özgü alerjen değerlendirmesi nasıl yapılır ? (formülasyon, süreç ile ilgili alerjenlerin
    olası kaynaklarını belirleme; hammmadde /içerik malzemeleri, yeniden işleme (rework) ilavesi dahil
    olmak üzere, sahaya özgü uygulamalar ve üretim, depolama ve sevkiyat uygulamalarında çapraz-temas
    potansiyeli konularının detaylı olarak ele alınması)
    – Alerjen bulaşı riskinde tedarikçi yönetim prosedürleri ve uygulamaları nasıl olmalıdır?
    – Bir hammadde/ambalaj malzemesinin, formülünün veya sürecinin değişmesi durumunda nasıl bir
    değerlendirme yapılmalıdır?
    – Mümkün olduğunda, alerjenler etiketlemeyi gereksiz kılacak şekilde, ürünün dışında nasıl tutulur?
    – Alerjen içeren malzemeler, çapraz teması önleyecek şekilde nasıl muhafaza edilmelidir?
    – Diğer hatlardan (ortak ekipman olmayan) ya da diğer üretim alanlarından çapraz temas yoluyla gelen
    alerjen riskleri nasıl önlenebilir?
    – Alerjenlerin disiplinli bir hammadde işleme (örneğin, renk kodlu aletler ve iş araçlarının kullanımı), yeniden işleme, GMP ve çalışan alerjen farkındalığı eğitimi ile yönetilmesi.
    – Bir bileşen olarak alerjen içeren tekrar işlenen ürünlerin (reworkler) üretim sürecindeki önemi
    – Personel kaynaklı bulaşı riskinin önlenmesi

Eğitmen

Loading...
DQS Türkiye
Baş Denetçi
Eğitim içerikleri, aynı zamanda eğitim ve denetimleri gerçekleştiren Baş Denetçiler tarafından hazırlanırken, Blog içerikleri Baş Denetçiler ve DQS Mükemmeliyet Merkezlerinde uzun yıllar faaliyet göstermiş Uzman ve Araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır.

Gıda Alerjen Yönetimi Eğitimi

Dil : Türkçe(Turkey)
Lokasyon Fiyat
Online/Yerinde
Firmaya özel teklifler
Online/Yerinde Firmaya özel teklifler Ön Kayıt