FSSC 22000 (Gıda Güvenliği Sistem Sertifikasyonu),  tedarik zincirinde ISO temelli, güçlü ve uluslararası kabul görmüş bir denetim sistemi ve belgelendirme aracıdır. FSSC 22000 sistemi, hâlihazırda var olan ISO 22000, ISO 22003 ve sektör ön gereksinim programları için teknik spesifikasyonların kullanılarak, gıda sektörü kuruluşlarının uygulamasına olanak verecek şekilde dizayn edilmiştir.

01.01.2018 tarihi itibari ile daha önceden sertifikalandırılmış  ya da ilk sertifikalandırma sürecine başlayacak kuruluşlar yeni versiyon üzerinden denetime girecektir.

Peki FSSC yeni versiyonunda neler değişti?

FSSC 22000ISO 22000:2005 standardı + Sektör Teknik Spesifikasyonları + Ek Gereksinimlerden oluşan GFSI onaylı bir sertifikasyon sistemidir. Önceki versiyona göre gıda üreticileri, katkı maddesi, kimyasal gıda girdisi üreticileri, yem üreticileri ve gıda ambalajı üreticileri sertifikasyon kapsamında yer alıyorken artık aşağıdaki sektörlerde FSSC 22000 kapsamında sertifikalandırılabilecektir.

  • Yemek hizmeti veren catering firmaları
  • Depolama ve Sevkiyat hizmeti veren lojistik firmaları
  • Perakende ve toptan satış yapan kuruluşlar
  • Et, balık, süt ve balık için birincil üretici olan çiftlikler

FSSC 22000 sertifikalandırma yapısı içinde yer alan Bölüm 2 – Sertifikasyon Gereklilikleri  dokümanında tanımlanmış ek gereksinimler ise aşağıdaki başlıklar ile revize edilmiştir.

  1. Hizmetlerin Yönetimi
  2. Ürün Etiketleme
  3. Gıda Savunması
  4. Üründe Tağşiş ve Sahteciliğin Önlenmesi
  5. Logo Kullanımı
  6. Alerjen Maddelerin Yönetimi
  7. Çevresel İzleme
  8. Ürün Formulasyonları
  9. Doğal Kaynakların Yönetimi
Yazar
DQS Türkiye

Eğitim içerikleri, aynı zamanda eğitim ve denetimleri gerçekleştiren Baş Denetçiler tarafından hazırlanırken, Blog içerikleri Baş Denetçiler ve DQS Mükemmeliyet Merkezlerinde uzun yıllar faaliyet göstermiş Uzman ve Araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır.

Loading...