GFSI-Küresel Gıda Güvenliği Girişimi: Firmanız için En Doğrusunu Seçin

Gıda güvenliği dünya çapında büyüyen bir sorundur. Pazara giriş engelleri dünya çapında azaldıkça, tüketiciyi koruma ihtiyacı giderek artan bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunu küresel ölçekte ele almak için Consumer Goods Forum, mevcut gıda standartlarını gıda güvenliği kriterleriyle karşılaştırmak için Global Food Safety Initiative’yi  (GFSI) geliştirmiştir. Yaygın olarak kabul edilen gıda güvenliği standartlarından bazıları şunlardır: BRC, FSSC 22000 ve IFS. Önemli olan bu alternatif şemaların arasında firmanız için doğru olanı seçmektir.

 

BRC- British Retail Consortium

BRC, Standartlar hakkında net bir rehberlik arayan tesisler için mükemmel bir seçim olmakla birlikte küçük ya da büyük ölçekli tüm firmalar için uygundur. “Titiz ve ayrıntılı, takip etmesi ve anlaması kolay” olarak tanımlanmaktadır. Bu standartta doğrudan bir sertifikalandırma süreci bulunmaktadır. BRC Food Standardında aşağıdaki gösterildiği şekilde 9  bölüm bulunmaktadır:

  1. Yönetim Taahhüdü,
  2. HACCP – Gıda Güvenliği Planı,
  3. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi,
  4. Saha Standartları,
  5. Ürün Kontrolü,
  6. Proses Kontrolü
  7. Personel
  8. Yüksek Riskli, Yüksek Önem Gerektiren ve Ortam Koşullarında Yüksek Önem Gerektiren Alanlar
  9. Ticari ürünler

Versiyon 7, denetimin en az % 50’sinin üretim alanlarını denetlemeye odaklanması gerektiğini belirtmektedir. Haberli ve Habersiz denetim protokolleri firmaların kendi tercihlerine göre uygulanmaktadır.

 

FSSC 22000 –  Food Safety System Certification

FSSC 22000 (Gıda Güvenliği Sistem Sertifikasyonu),  tedarik zincirinde ISO temelli, güçlü ve uluslararası kabul görmüş bir denetim sistemi ve belgelendirme aracıdır. FSSC 22000 sistemi, hâlihazırda var olan ISO 22000, ISO 22003 ve sektör ön gereksinim programları için teknik spesifikasyonlarının kullanılarak, gıda sektörü kuruluşlarının uygulamasına olanak verecek şekilde dizayn edilmiştir. Diğer GFSI onaylı sertifikasyonlardan farkı 3 yıllık bir belgelendirme olup, firmalar her yıl tetkike girmelidirler. Yenileme ya da Belgelendirme tetkikleri dışındaki diğer dönemlerde gerçekleştirilen ara denetimlerden bir tanesi habersiz denetim protokolüne uygun olarak yapılmaktadır.

GFSI onaylı bir sertifikasyon sistemi olup, 2018 yılına kadar gıda üreticileri, katkı maddesi, kimyasal gıda girdisi üreticileri, yem üreticileri ve gıda ambalajı üreticileri bu kapsamda yer alıyorken artık aşağıdaki sektörlerde FSSC 22000 ile sertifikalandırılabilmektedir.

  • Yemek hizmeti veren catering firmaları
  • Depolama ve Sevkiyat hizmeti veren lojistik firmaları
  • Perakende ve toptan satış yapan kuruluşlar
  • Et, balık, süt için birincil üretici olan çiftlikler

 

IFS – International Featured Standards

Çeşitli perakendecilerin gıda güvenliği gereksinimlerini bir standartta birleştirmek için  sırasıyla Alman ve Fransız, sonrasında Italyan ticaret kurumları tarafından geliştirilmiştir. Bu, birçok Avrupalı perakendecinin kapsayabileceği tüm gıda işleme yelpazesi nedeniyle talep edilen ortak bir şemadır. Denetim Puanına dayalı temel derece ve yüksek derece olmak üzere iki sertifika derecesi bulunmaktadır. Haberli ve Habersiz denetim protokolleri firmaların kendi tercihlerine göre uygulanmaktadır.

Şu an 6.1 versiyonu geçerli olan standartta 6 ana bölüm bulunmaktadır.

  1. Üst yönetim sorumluluğu
  2. Kalite ve gıda güvenliği sistemleri
  3. Kaynak yönetimi
  4. Üretim prosesi
  5. Ölçme, analiz ve iyileştirmeler
  6. Gıda savunması.


Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.